• donderdag, maart 21st, 2019

Kinderen hebben recht op leerplicht

Vandaag is het de Dag van de Leerplicht. Dat lijkt in Nederland vanzelfsprekend, maar in de praktijk komt dit recht van kinderen en jongeren soms toch in de knel. Tijdens een bezoek aan het Flexcollege sprak onderwijswethouder Saskia Bruines met de leerplichtambtenaar, schoolcoaches en drie leerlingen. Ebony, Mounir en Anele vertelden dat extra begeleiding, een aangepaste schoolstructuur en de leerplichtambtenaar als extra stok achter de deur ervoor zorgen dat zij op het Flexcollege wel voor elkaar krijgen wat voorheen niet lukte.

Verzuim is dé voorbode voor schooluitval. Bij sommige kinderen gaat het niet goed op school en soms vallen deze kinderen dan (tijdelijk) uit. Dit kan verschillende oorzaken hebben en in deze gevallen komt de leerplichtambtenaar in beeld.

Saskia Bruines (wethouder Onderwijs): “Ik vind het belangrijk dat kinderen gebruik maken van hun leerrecht. Zodra kinderen niet naar school gaan, is dat een reden tot zorg en is het fijn dat de leerplichtambtenaar kinderen helpt met het recht op onderwijs. Het is de verantwoordelijkheid van de hele stad dat ieder kind zijn leven begint met een eerlijke kans op een mooie toekomst.

De leerplichtambtenaar
Elke Haagse school heeft een eigen leerplichtambtenaar. Ongeveer 35 Haagse leerplichtambtenaren zijn dagelijks bezig om kinderen gebruik te laten maken van hun leerrecht. Samen met de school en partners, zoals bijvoorbeeld het CJG en schoolmaatschappelijk werk, onderzoekt de leerplichtambtenaar waarom er sprake is van schoolverzuim en wat is er nodig om een kind weer met plezier naar school te krijgen.

Esther (Leerplichtambtenaar): “Ik merk tijdens de gesprekken met de leerlingen dat het van groot belang is dat je ieder kind open benaderd en de gelegenheid geeft zijn/haar verhaal te doen. Dan kom je vaak al tot de oorzaak van het verzuim. Zij moeten het vertrouwen krijgen dat er altijd een oplossing is. Doelen stellen die reëel en haalbaar zijn, is ook een motivatie voor een leerling om naar school te gaan.

Het Flexcollege
Het Flexcollege is een plek waar de verschillende partijen bij elkaar komen. Een tussenstop voor jongeren die het even niet redden op hun eigen school. Leerlingen krijgen hier extra begeleiding om de draad weer op te pakken en hun diploma te halen. Elke leerling heeft op het Flexcollege een coach. De mentor heeft wekelijks contact met de ouders en er zijn korte lijntjes met de medewerkers van het CJG, het sociale wijkteam en de leerplichtambtenaar. Zo zorgt de school er op een goede manier voor dat leerlingen weer naar school gaan en uiteindelijk een diploma halen waarmee ze de arbeidsmarkt op kunnen.

Leerplicht
In Nederland zijn kinderen tussen de 5 en 16 jaar verplicht om naar school te gaan (volledige leerplicht). Na de volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende jaar onderwijs moeten volgen, tenzij ze een startkwalificatie (havo-, vwo- of MBO2-diploma) hebben. Jongeren met een startkwalificatie hebben anderhalf keer zo vaak een baan als jongeren zonder startkwalificatie. Jongeren zonder startkwalificatie hebben twee keer zo vaak een bijstandsuitkering als jongeren met een startkwalificatie (Bron: Centraal Planbureau, 8 februari 2018).

Redactie Schilderswijker

Read Previous

MELD JE NU AAN VOOR COMMUNITY HEROES 070

Read Next

Zorgwethouder wil eisen stellen aan toegankelijkheid Den Haag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *